svat

"Svart arbetskraft är en vardaglig benämning på dem som utför arbete utan att betala skatt eller sociala avgifter. Arbete som en enskild person utför för egen del (till exempel att reparera sin egen bil eller baka bröd åt det egna hushållet) betraktas dock ej som svartarbete" - wikipedia.

 

Jag tycker att svart arbetskraft både kan vara bra och dålig men mest dålig.

För att egentligen vinner ingen på det, han som utför arbetet kanske. Eftersom att han slipper dra skatt från sin lön, men i slutändan lönar det sig ändå inte eftersom att pengarna som skulle gått till pension och blabla

Jag tycker det kan vara okej med "svartjobb" när man är yngre och t.ex. städar ett kontor för någon man känner etc. Då lönen inte är så hög.

t.ex. min kompis städar ett kök och två toaletter på hennes mammas kompis kontor utan att betala skatt. Då tycker jag det kan vara okej.

Men när jag och min familj var i Stockholm så visste vi inte riktigt hur det fungerade att åka taxi i Stockholm. Vi hade åkt flyg till Bromma som är en flygplats i Stockholm och när vi kommer ut från flygplatsen och ska ta en taxi, står det runt 10 stycken utanför och väntar på att någon ska komma just till deras bil. En man skriker extra mycket och säger att vi ska komma, dumma som vi är går vi dit och sätter oss i bilen. Chauffören frågar vart vi ska och vi säger att vi ska till ett hotell och vart det ligger m.m. Taxi chauffören säger att det är mycket lång dit och att det kommer kosta mycket. Så istället för att gå efter taxametern, avgör vi ett pris utan kvitto, alltså att han blir betald utan skatt. Han säger att han var jätte snäll nu och att att vi tjänade på att göra så här. Men nej, han lurade oss på pengar, det hade inte alls kostat så mycket som han sa att det skulle. Detta svartjobbet tycker jag är helt fel. Dessutom att han lurade oss. Jag tycker även det är fel av oss som gav han det så kallade svartjobbet. Ingen tjänar ju på det, kanske för stunden men inte i längden.

Eftersom att man inte får någon ersättning om man skadar sig när man jobbar svart, kan det bli väldigt farligt om man skadar sig alvarligt.


RSS 2.0